Treci la conținutul principal

PROGRAMUL TRANZIȚIE JUSTĂ 2021-2027. PRIORITĂȚILE 1-6, COMPONENTA „SPRIJIN PENTRU CREȘTEREA DURABILĂ A MICROÎNTREPRINDERILOR ȘI CREAREA DE LOCURI DE MUNCĂ”

PROGRAMUL TRANZIȚIE JUSTĂ 2021-2027. PRIORITĂȚILE 1-6, COMPONENTA „SPRIJIN PENTRU CREȘTEREA DURABILĂ A MICROÎNTREPRINDERILOR ȘI CREAREA DE LOCURI DE MUNCĂ”

Ghid consultativ

Obiectiv

Obiectivul specific al programului este de a permite regiunilor și cetățenilor să facă față efectelor sociale, asupra ocupării forței de muncă, economice și de mediu ale tranziției către țintele energetice și climatice ale Uniunii pentru 2030 și o economie neutră din punct de vedere climatic a Uniunii până în 2050, în temeiul Acordului de la Paris.

Tipul apelului

Competitiv, cu termen limită de depunere.

Alocarea financiară (EURO) orientativă pe județe:

Gorj: 49.306.293

Hunedoara: 38.601.700

Hunedoara ITI Valea Jiului: 9.650.423

Dolj: 36.446.155

Galați: 22.569.050

Prahova: 27.873.431

Mureș: 22.374.330

Valoarea minimă și maximă eligibilă/nerambursabilă a unui proiect:

  • 50.000 Euro – 300.000 Euro
  • Se cumulează ajutoarele de minimis din ultimii 3 ani la nivel de întreprindere unică.
  • Intensitatea ajutorului de minimis este de 90% pentru toate județele.

Solicitanți eligibili

Microîntreprinderi ce îndeplinesc următoarele condiții:

  • Data înființării cel mai târziu 31.12.2022
  • Fără activitatea suspendată temporar oricând în anul depunerii cererii de finanțare sau în anul fiscal anterior
  • Profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior deschiderii apelului
  • Un număr mediu de salariați de cel puțin 1 în anul fiscal anterior deschiderii apelului.

Activități eligibile

Activități aferente activelor corporale:

  • achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, de natura mijloacelor fixe, cu excepția mijloacelor de transport;
  • achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul implementării măsurilor care contribuie în mod substanțial la obiectivele de mediu, punctate în cadrul evaluării tehnice și financiare, în procent de maxim 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
  • lucrări de construcție, modernizare, extindere a spațiilor de producție/prestare de servicii existente, inclusiv a utilităților generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI).

Atenție!

  • Echipamentele tehnologice, utilajele, instalațiile de lucru, mobilierul, de natura mijloacelor fixe trebuie sa fie utilizate la locația de implementare a proiectului/aria vizată de apel. Imposibilitatea demonstrării derulării de activități economice în zona vizată de apel pe perioada de durabilitate a investiției prin contracte comerciale și/sau obiective realizate va conduce la recuperarea contravalorii celor anterior menționate.
  • Lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care implică modificări/îmbunătățiri substanțiale ale infrastructurii existente.

Activități aferente activelor necorporale:

  • brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect. Programele informatice trebuie să fie în strânsă legătură cu obiectul proiectului.
  • valoarea eligibilă a activelor necorporale nu poate depăși 15% din valoarea eligibilă a activelor corporale ce fac obiectul proiectului.

Activități de organizare evenimente (pentru activitatea de producţie, comercializare şi internaţionalizare) și cursuri de formare profesională (calificare, recalificare, formare continuă – perfecționare sau specializare, dezvoltare de competenţe privind managementul afacerii şi tehnologice pentru angajații aferenți locurilor de muncă nou create, în special pentru obținerea de competențe verzi sau competențe în domeniile și sectoarele emergente identificate pentru fiecare apel în parte).

Activități de consultanță pentru pregătirea documentației de proiect (cerere de finanțare și/sau planul de afaceri) elaborate înainte de semnarea contractului de finanțare, pentru managementul proiectului (ex: managementul execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuție, realizarea procedurilor de achiziții, monitorizare și raportare, pregătirea cererilor de rambursare).

Activități de proiectare pentru elaborarea documentațiilor necesare obținerii acordurilor, avizelor şi autorizațiilor aferente obiectivului de investiție. Documentația tehnico – economică trebuie sa fi fost realizată la nu mai mult de doi ani anterior depunerii cererii de finanțare.

Activități de asistență tehnică a proiectantului pe perioada implementării proiectului, diriginte de șantier autorizat conform prevederilor legale pentru verificarea execuției lucrărilor de construcții și instalații.

Activități de cercetare, dezvoltare, inovare în vederea prototipării și punerii pe piață a unor produse noi/inovative.

Activități specifice certificării / recertificării produselor, serviciilor, proceselor, de către un organism de certificare acreditat.

Certificarea / recertificarea sistemelor de management al calității (ISO 9001), al mediului (ISO 14001)/ EMAS, al siguranţei alimentelor (ISO 22000), al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (ISO 45001), al securității informaţiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calității pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilității sociale (SA 8000), simple sau integrate.

Activități obligatorii de informare şi publicitate aferente proiectului conform cerințelor de vizibilitate a proiectelor.

IMPORTANT!

  • Ajutoarele de minimis nu pot fi utilizate pentru achiziţionarea de autovehicule și mijloace de transport, cu excepția clasei 2.3.6. Utilaje și instalații de transportat și ridicat.
  • Este obligatorie păstrarea numărului mediu de salariați cel puțin la nivelul înregistrat în anul 2023 pe tot parcursul perioadei de evaluare, selecție, contractare, implementare, durabilitate.
  • Numărul minim de locuri de muncă nou create prin proiect: 4 pentru 12 puncte, 3 pentru 9 puncte, 2 pentru 6 puncte, 1 pentru 3 puncte.